May 19, 2024

Tiede ja teknologia edistyvät erittäin nopeasti, kuten olet todennäköisesti jo nähnyt. Vain 10 vuotta sitten meillä ei ollut älypuhelimia, tehokkaita tietokoneita ja kaikkia laitteita, jotka helpottavat ja parantavat elämäämme nykyään. Jos teknologisessa kehityksessä voidaan tehdä suuria harppauksia vain 10 vuodessa, on vain normaalia kysyä itseltämme, mitä voi tapahtua seuraavan 10 vuoden aikana. Mitkä tekniikat ja parannukset odottavat meidän kokeilevan ja tutkivan tulevina vuosina?
No, tulevaisuutta on vaikea ennustaa tarkasti, mutta mitä tulee autoihin ja ajoneuvoihin, on olemassa pari käsitettä, jotka ovat hyvin todennäköisesti löydettävissä autoista, joita lapsemme tulevat ajamaan tulevaisuudessa. Tutustutaan tuleviin autoteknologioihin ja katsotaan kuinka älykkäitä ne voivat olla!

Kommunikoivat ajoneuvot
Kyllä, tämä voi olla täysin totta, ja ei, autot eivät puhu keskenään politiikasta ja uusimmista saippuoista televisiossa. Tämä viestintä on paljon erilaisempaa ja keskittyy kuljettajan turvallisuuden pitämiseen tiellä. Oletetaan esimerkiksi, että olet väsynyt, uninen ja vahingossa et näe edessäsi jo pysähtynyt autoa. Muutamassa sekunnissa olet törmäämässä siihen, mutta V2V-tekniikan ansiosta tämä valitettava tapahtuma voidaan estää.
V2V tarkoittaa ajoneuvojen välistä viestintää ja se on periaatteessa jonkinlaista jatkuvaa synkronointia kahden ajoneuvon välillä tiellä. V2V-järjestelmä voi jarruttaa automaattisesti puolestasi ja onnettomuuden todennäköisyys pienenee huomattavasti. Tätä älykästä tekniikkaa testataan vielä tänäkin päivänä ja se voi tulevaisuudessa pelastaa monia ihmishenkiä.

Itse ajavat autot
Vaikka tämä saattaa kuulostaa skenaariolta “I, Robot” -elokuvasta, itseohjautuvista autoista tulee lähitulevaisuudessa arkipäivää. Itse asiassa suuret autoyhtiöt testaavat jo itse ajavia autoja ja suunnittelevat joukon järjestelmiä ja algoritmeja, joiden avulla nämä autot tunnistavat erityyppiset tiet, muut tiellä olevat ajoneuvot, liikennemerkit, laskevat vaihtoehtoisia reittejä, välttävät liikenneruuhkia ja päästää jopa jalankulkijoita ohi. Tällainen hämmästyttävä tekniikka voi itse asiassa vähentää onnettomuuksia, joita tapahtuu moottoriteillä koko maailmassa ja jotka johtuvat enimmäkseen inhimillisistä virheistä. Siihen asti nautitaan siitä hetkestä, jolloin istumme futuristiseen ajoneuvoon ja sanomme sille “Tietokone, kasinolle, kiitos!”

Älykkäät kojelaudat
Toinen hieno tekniikka, jonka tulevaisuuden autot voivat tuoda, on itse asiassa nimeltään Augmented Reality Dashboards. Jotkut nykyajan moderneista autoista näyttävät nopeudesi tuulilasissasi; tulevat autot pystyvät näyttämään sen lisäksi koko joukon hyödyllistä tietoa ympäröivistä esineistä ja ympäristöstä. Lisätyn todellisuuden hallintapaneelit voivat itse asiassa kertoa sinulle etäisyyden sinun ja edessäsi olevan ajoneuvon välillä ja näyttää tärkeitä GPS-tietoja sekä paljon muita mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Turvatyynyjen pysäyttäminen
Nykyään voit löytää turvatyynyjä, jotka voivat suojata päätäsi, polviasi, olkapäitäsi. Tämä Mercedeksen keksimä tekniikka on auttanut minimoimaan kuljettajan ja matkustajien vammat auton törmäyksessä. Sama autoyhtiö kehittää kuitenkin parannetun version näistä turvatyynyistä, jotka voidaan sijoittaa ajoneuvon alle ja jotka voivat laueta auton pysäyttämiseksi. Näissä turvatyynyissä on erittäin tarttuva pinnoite, joka yhdistettynä jarrutusvoimaan voi pysäyttää ajoneuvon ennen kuin se osuu ojaan, puuhun tai toiseen autoon.

Runkopaneelit, jotka varastoivat energiaa
Tulevina vuosikymmeninä ennustetaan, että yli puolet koko maailmassa käytössä olevista ajoneuvoista on hybridejä. Tämä on erittäin kätevää ympäristön ja planeetan terveyden kannalta. Hybridiautoilla, jotka käyttävät akkuja, aurinkopaneeleja jne., on kuitenkin erilaisia ​​haittoja. Esimerkiksi hybridiauton satojen pienten akkujen lataaminen täyteen voi kestää hyvin pitkän ajan. Tämä voi olla erittäin stressaavaa, jos olet myöhässä kokouksesta.
Siksi asiantuntijat kehittävät koripaneeleja, jotka voivat kerätä ja varastoida energiaa myöhempää käyttöä varten. Nämä paneelit ovat myös kevyempiä ja ne vähentävät tietyn ajoneuvon energiankulutusta. Vaikka tämä tekniikka on vielä alkuvaiheessa, on hyvin todennäköistä, että sen avulla voimme tulevaisuudessa tehdä mukavan ja turvallisen matkan tiettyyn kohteeseen vahingoittamatta planeettamme niin paljon!